16 januari 2019

Patiënt wil ook bijvangst DNA-onderzoek kennen

Dit blijkt uit promotieonderzoek van internist-oncoloog Rhodé Bijlsma en arts-onderzoeker Roel Wouters van het UMC Utrecht uit het UMC Utrecht en Antoni van Leeuwenhoek onderzoek
 
Informatie uit het DNA wordt steeds belangrijker. Patiënten kunnen daardoor vaker therapie op maat krijgen: een behandeling afgestemd op hun genetische eigenschappen en eventuele veranderingen daarin of die van de tumor. DNA-onderzoek kan echter ook informatie over andere genetische veranderingen opleveren, de zogenaamde bijvangst. Die bijvangst kan bijvoorbeeld wijzen op een verhoogd risico op erfelijke vormen van kanker, hart- en vaatziekten en dementie. De vraag is dan of mensen dat willen weten. 
 
Uit recent onderzoek blijkt dat de meerderheid van de patiënten ook daarover informatie wil krijgen. Ruim 700 patiënten in Nederland met de diagnose kanker hebben een vragenlijst ingevuld. Hieruit blijkt dat de meerderheid van de patiënten over alle genetische bijvangst informatie wil krijgen. Maar liefst 94% van de ondervraagde patiënten wil geïnformeerd worden over de genetische bijvangst als die consequenties heeft voor een mogelijke behandeling. En 72% wil ook informatie krijgen over een genetisch risico op aandoeningen waarvoor geen preventie of behandeling bestaat. Significant meer mannen (79%) dan vrouwen (66%) zeggen informatie te willen over niet-behandelbare aandoeningen en over bevindingen waarvan de betekenis nog niet duidelijk is.
 
Klik hier voor meer informatie.