16 augustus 2013

Priktest voorkomt antibioticagebruik

Met de priktest kan de huisarts aan de hand van een druppel bloed uit een vingerprik binnen een paar minuten vaststellen of de patiënt een ernstige infectie heeft. Aan het Europese onderzoek werkte ook de Sittardse huisarts Jochen Cals mee, die is gepromoveerd op de werking van de test.
 
Cals ontwikkelde een online cursus die huisartsen instrueert over de werking van de priktest, het beleid en communicatie bij hoestklachten. Inmiddels hebben zo'n 2000 huisartsen, een kwart van het totaal, de nascholing gedaan. Dat is boven Cals' verwachting. "Het is een praktisch handvat voor de huisarts, daar zijn artsen blij mee. Deze priktest was voorheen een ziekenhuistest. Nu kan het gewoon in de praktijk."
 
De priktest wordt gebruikt om ernstige infecties uit te sluiten. Volgens Cals is het vervolgens aan de arts om uit te leggen dat antibiotica dan lang niet altijd werkzaam zijn en dus geen zin hebben. Als alle Nederlandse huisartsen gebruik zouden maken van de priktest en de online cursus, leidt dat volgens Cals jaarlijks tot 240.000 minder antibioticavoorschriften.
 
Cals' promotie vormde de inspiratie voor een uitgebreider onderzoek, dat nu heeft geleid tot een publicatie in het tijdschrift The Lancet. Van de priktest zijn in Nederland vijf varianten op de markt. De prijs varieert van 800 tot 3500 euro, afhankelijk van de snelheid waarmee de arts de uitslag kan aflezen. De test kan ook gebruikt worden om een ernstige ontsteking van de darmwand (diverticulitis) uit te sluiten. Het onderzoek is alleen gedaan bij volwassenen met hoestklachten. Cals onderzoekt nog of de priktest ook werkt bij kinderen.