19 juli 2016
Promotie: kosten-effectiviteit van nieuwe medische testen
Leander Buisman van het instituut Beleid & Management Gezondheidszorg analyseert in zijn proefschrift de (kosten)effectiviteit van nieuwe medische testen in een vroeg stadium. Een (kosten)effectiviteitsanalyse wordt doorgaans uitgevoerd als een test volledig ontwikkeld is, en alle investeringen zijn gedaan. Door de evaluatie te vervroegen, krijgen test-ontwikkelaars in een veel eerder stadium informatie over de testeigenschappen. Dat kan veel onnodige investeringen voorkomen.
Buisman erkent dat door de ontwikkeling van allerlei nieuwe medische testen de kans op het krijgen van een ziekte of de kans op een succesvolle behandeling steeds beter kan worden voorspeld. Deze betere testen kunnen onnodige behandelingen voorkomen en kosten besparen. Dat is gunstig voor ons zorgbudget dat beperkt is. Door het beperkte zorgbudget is het belangrijk dat er goed gekeken wordt naar welke besteding de meeste gezondheidswinst oplevert. Dat gebeurt met behulp van kosten-effectiviteitsonderzoek.
Buisman heeft twee kosteneffectiviteitsanalyses uitgevoerd in de vroege fase van de ontwikkeling van nieuwe testen voor 1) het opsporen van reumatoïde artritis en 2) het voorspellen van de kans op een volgend herseninfarct. Uit de eerste analyse blijkt dat de nieuwe medische testen om reumatoïde artritis in een vroeg ziektestadium op te sporen kosteneffectief zijn onder de voorwaarde dat a) de test alleen wordt ingezet in de groep met een gemiddeld en niet met een hoog of laag risico, b) de test een hoge specificiteit heeft en c) de test niet meer dan €200 - €300 kost. De tweede analyse leert dat nieuwe testen voor het voorspellen van een volgend herseninfarct kosteneffectief kunnen zijn bij mannen, maar niet bij vrouwen.
Klik hier voor het proefschrift.