3 juni 2013

Revolutionaire apps meten urine en stress

 

‘Een reeks aandoeningen, waaronder diabetes en urineweginfectie kunnen hiermee makkelijk en in een vroeg stadium ontdekt worden’, zegt ontwikkelaar Myshin Ingawale. De app maakt gebruik van normale urinesticks. Deze wordt geplaatst op een mat die de kleuren van de teststrip normaliseert ¬ ze dus standaardiseert, ongeacht of het donker of licht is in de kamer. De met de smartphone gemaakte foto wordt door de app geanalyseerd. De app wordt momenteel getest in een ziekenhuis in Mumbai en wordt vanaf eind maart aangeboden in de Apple iStore.

De ontwikkelaars verwachten veel gezondheidswinst in ontwikkelingslanden. Daar heeft gezondheidszorg via mobieltjes een enorm potentieel. Deze app, mits daadwerkelijk zo accuraat als gedacht, voorkomt de aanschaf van dure apparaten en maakt de gezondheidszorg mobieler. Ingawale is geen nieuwkomer op de mobiele gezondheidsmarkt. Vorig jaar lanceerde hij bij TED een bloedonderzoek dat gedaan kon worden zonder het bloed te prikken.

Een andere e-healthontwikkeling die deze week is gepresenteerd, is een polsband ter voorkoming van burn-out. In de polsband zit een sensor die huidgeleiding, hartslag en variabiliteit meet en draadloos naar de smartphone stuurt. Samen met de elektronische agenda van de gebruiker wordt vastgelegd waar, wanneer en met wie stressmomenten plaatsvinden. Doel is om daarmee stresspatronen te herkennen en daardoor te kunnen voorspellen. De app gaat zelfs zover dat het mensen adviseert een pauze in te lassen in de drukke werkdag. Het is de bedoeling dat de stressmeter binnenkort op de markt komt. Nu wordt hij nog getest bij arbeidsorganisaties. De app en biosensor zijn ontwikkeld door Philips en TU Eindhoven.