5 september 2018

RIVM: meningokokken-W meest opvallende infectieziekte van 2017

Afgelopen jaar viel ook het aantal besmettingen met legionella op. Het aantal besmettingen steeg de afgelopen 5 jaar van 291 naar 561. De oorzaak is onduidelijk, maar er is volgens onderzoekers van het RIVM wel een relatie met warm en nat weer. De meeste gezonde levensjaren gingen afgelopen jaar in Nederland verloren aan griep, pneumokokkenziekte en legionella, zo blijkt uit het rapport.

De ‘Staat van Infectieziekten in Nederland 2017’ geeft beleidsmakers bij het ministerie van VWS en de GGD-en inzicht in de ontwikkelingen van infectieziekten in Nederland en in het buitenland. In de jaarlijkse rapportage wordt elk jaar ook aandacht besteed aan een speciaal thema. Dit jaar gaat dat over infectieziekten-epidemiologie anno 2018. De sterke toename van digitale gegevens maakt het onder meer mogelijk uitbraken van ziekten eerder op te sporen.
 
Het rapport bevat verder specifieke gegevens en cijfermateriaal over respiratoire infecties (influenza, tuberculose, legionella), gastro-intestinale infectieziekten (hepatitis A, salmonella, listeriose, rotavirus), SOA’s (Hiv, gonorroe), antimicrobieel resistentie en zorggerelateerde infecties (MRSA, ESBL, CPE) en overige infectieziekten zoals Lyme.

Klik hier voor het rapport.