10 januari 2023

Schat aan informatie in menstruatiebloed

Onderzoekers van Radboudumc ontdekten hoe het afweersysteem allerlei boodschappen achterlaat in menstruatiebloed.

Het laboratorium voor medische immunologie van Radboudumc begon tien jaar geleden met analyse van menstruatiebloed. Hierbij kwam aan het licht dat dit bloed opvallend veel afweercellen bevat, met name natural killer cellen. Deze NK-cellen zitten in het hele lichaam en beschermen normaal gesproken tegen lichaamsvreemde indringers zoals bacteriën en virussen. In de baarmoeder zorgen ze ervoor dat de moeder het ongeboren kind niet afstoot vanwege de lichaamsvreemde inbreng van de vader en spelen ze een rol bij de toevoer van voedingsstoffen aan het embryo.

Toen aanwezigheid van NK-cellen in menstruatiebloed bekend was, werd de rol van het afweersysteem onderzocht bij het (herhaaldelijk) optreden van miskramen en bij het ontstaan van endometriose (ontstekingen in baarmoederweefsel). Bij beide aandoeningen blijkt het menstruatiebloed minder NK-cellen te bevatten. Bekend is dat sportieve inspanning en/of inname van bepaalde voedingsstoffen het aantal NK-cellen een boost kan geven. In een klinische studie wordt nu onderzocht of extra sport kan bijdragen aan het voorkómen van miskramen. In een andere klinische studie wordt onderzocht of een speciaal dieet kan helpen om endometriose te voorkomen.

In beide studies is het nut van menstruatiebloed-analyse als diagnostische tool duidelijk bewezen. De ‘bloedafname’ verloopt eenvoudig door gebruik van een menstruatiecup en het bloed over te brengen in een buisje met bewaarvloeistof. Het buisje kan per post worden opgestuurd voor laboratoriumanalyse. Het levert een rijkdom aan informatie op over de baarmoeder. De onderzoekers verwachten dat deze techniek in de toekomst veel belangrijker zal worden.

Klik hier voor meer informatie