27 oktober 2016

Schippers bekritiseert financieringsstelsel

Schippers heeft in de Tweede Kamer aangegeven dat zij het huidige bekostigingssysteem ‘langzaam maar zeker wil veranderen’. Ze wil dat het ‘gevoeliger wordt voor wat er wordt geleverd en voor de zorgzwaarte die wordt geleverd’, zo gaf ze aan. De minister benadrukte dat wijzigingen in stappen, voorzichtig en geleidelijk moeten worden doorgevoerd, omdat ze niet wil ‘dat ziekenhuizen omvallen als wij het systeem veranderen’.

Schippers noemde het huidige systeem ‘verre van ideaal’, iets dat ‘sterke verbetering behoeft’ en iets waarvan ‘je je kunt afvragen of dit nu het beste systeem was’. Ze wees de Kamer erop dat het vroegere systeem van vastgestelde ziekenhuisbudgetten nog na-ijlt.

Een ziekenhuis onderhandelt nu met een zorgverzekeraar over de prijs van de 4800 DOT’s die het stelsel nu kent, en de uitkomst van die onderhandelingen wordt ‘teruggerekend naar een budget’, schetste Schippers. Terwijl die DOT’s zelf niet meer zijn dan gemiddelde prijzen ‘van meer ongelijksoortige dingen in één mandje’, aldus de minister, verwijzend naar het terugbrengen van 48.000 dbc’s naar de huidige 4800 DOT’s.

Schippers wees de Kamer op de ‘ontwikkeling naar werken op kostprijs’ die volgens haar al gaande is. Bijvoorbeeld door het publiceren van een gedeeltelijke prijslijst van behandelingen door zorgverzekeraar CZ in augustus. De minister juicht dat toe. Het is volgens haar ‘een eerste stap’ geweest, en ‘de enige weg naar het daadwerkelijk goed informeren van patiënten’. Volgens haar leidt het publiek maken van behandelprijzen ertoe dat ziekenhuizen steeds meer naar de kostprijs toe werken. ‘Het is belangrijk om dit door te zetten, maar het is complex.’

Schippers uitte haar standpunt naar aanleiding van vragen van GroenLinks-Kamerlid Linda Voortman, die meer duidelijkheid wilde hebben over een door NRC beschreven kwestie. Die ging over een patiënt die wilde weten waaruit een nota van 17.000 euro was opgebouwd die zij had gekregen voor het plaatsen van een schroef voor een gehoorimplantaat. Schippers noemt het de verantwoordelijkheid van een zorgverzekeraar om daar informatie over te verschaffen.

Woordvoerder Wouter van der Horst van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) laat weten dat de NVZ dit ziet als een ‘lopende discussie waar we voorlopig niet uit zijn’. ‘We zoeken naar de juiste vorm en daar zal veel tijd overheen gaan, en zijn veel partijen bij betrokken.’ De NVZ is er ‘niet tegen’ dat behandeltarieven door zorgverzekeraars openbaar worden gemaakt, zoals toezichthouder ACM bepleit.

Dit najaar zal de minister de Tweede Kamer verder informeren over wat ze wil doen om meer transparantie rond ziekenhuiskosten te scheppen.