4 maart 2016
Schippers wil NIPT invoeren
Schippers schrijft in een briefaan de Tweede Kamer dat ze dit wil doen als de Gezondheidsraad geen grote bezwaren heeft tegen de invoering van de NIPT. Half februari zei de minister een advies van de Gezondheidsraad over NIPT te verwachten voor de zomer en niet eerder zomaar te beslissen over de test.
Aan het eind van dit jaar komt de Gezondheidsraad met een advies over de totale keten van prenatale screening. Schippers vindt dat het te lang duurt voordat adviezen van de Gezondheidsraad klaar zijn en wil daarover in overleg. Na de invoering van NIPT in de zomer zal ze zich buigen over de vraag of deze al dan niet gedeeltelijk of volledig moet worden vergoed. Ze wijst erop dat de test op dit moment 537 euro kost en dat volledige vergoeding zou kunnen oplopen tot enkele tientallen miljoenen euro’s per jaar. Vrouwen betalen de huidige combinatietest nu uit eigen zak. Deze test bestaat uit een kansberekening door middel van een bloedtest en nekplooimeting tijdens een echo. Bij 5 tot 7 procent van de zwangeren blijkt er een verhoogd risico op een trisomieafwijking te bestaan, waarna invasieve diagnostiek kan worden uitgevoerd. De combinatietest kost 162 euro en wordt gekozen door 28 procent van de zwangeren. Eventuele (gedeeltelijke) vergoeding van de NIPT zal niet eerder plaatsvinden dan per 1 januari 2017, schrijft Schippers.
Op dit moment kan de NIPT-test alleen binnen de Trident-studie worden aangeboden aan zwangere vrouwen bij wie uit de combinatietest een verhoogd risico op een trisomieafwijking is gebleken. In het eerste jaar van de Trident-studie hebben ruim drieduizend vrouwen gekozen voor de NIPT binnen deze onderzoekssetting, zo schrijft Schippers. Van deze vrouwen hadden 103 een positieve uitslag. Bij 9 vrouwen bleek de uitslag foutpositief te zijn. De NIPT kan invasieve diagnostiek dus niet helemaal vervangen, stelt Schippers.
Voor de intregale tekst van de brief klik hier.