Slimme insulinepomp met zelfgeschreven software
Onderzoek uit Nieuw-Zeeland laat zien dat automatische toediening van insuline op basis van door diabetespatiënten zelf ontwikkelde software, leidt tot betere instelling van bloedglucosewaarden.
Steeds meer diabetici met type 1 maken gebruik van een automatische insulinepomp die ze op hun lichaam dragen. Hiermee is de toediening van de insuline een stuk nauwkeuriger. Normaal werkt de pomp met een glucosesensor die de insulinetoediening aanstuurt. Een groep patiënten ging zelf aan de slag met de ontwikkeling Automatic Insuline Delivery (AID) software. Via open source werd gezamenlijk een algoritme ontwikkeld om de toediening van insuline heel precies te regelen.
Uit onderzoek dat onlangs verscheen in The New England Journal of Medicine blijkt dat het gebruik van deze zelfgeschreven AID-software aantoonbaar beter werkt dan een reguliere insulinepomp met sensor. Inzet van de slimme software leidde gemiddeld langer tot de beoogde glucosewaarden.
Het is veelbelovend dat deze door diabetici zelf ontwikkelde software voor een slimme insulinepomp zo goed aanslaat. De verwachting is dat dit soort open source technologie in de toekomst een steeds grotere rol gaat spelen bij zelfmanagement.
Klik hier voor meer informatie