8 oktober 2013
Teller meldpunt verspilling in de zorg boven de 17.000
Verspilling tast de betaalbaarheid van de zorg aan en zet de solidariteit waarop het zorgstelsel is gebaseerd onder druk. Het is daarom van groot belang dat verspilling wordt aangepakt. Om een goed beeld te krijgen van waar verspilling voorkomt en welke mogelijke oplossingen er zijn opende minister Edith Schippers (VWS) op 25 mei het landelijk meldpunt Verspilling in de Zorg. Sindsdien zijn er ruim 17.000 meldingen binnengekomen bij het meldpunt.
Afgelopen maanden zijn alle meldingen gelezen en ingedeeld in verschillende categorieën. De analyse die hieruit volgt is inmiddels door minister Schippers en staatssecretaris Van Rijn aan de Tweede Kamer gezonden. Deze analyse geeft een goed beeld van de verschillende vormen van verspilling en waar de meeste verspilling ervaren wordt. Ook levert het een uiteenlopend beeld van mogelijke oplossingen op.
Achter de schermen van het meldpunt zijn drie themagroepen ingericht: Curatieve zorg, Langdurige Zorg en Genees- en Hulpmiddelen. Elke groep bestaat uit vertegenwoordigers van relevante partijen uit het veld, zoals patiënten, mantelzorgers, verpleegkundigen, apothekers, artsen, verzekeraars, andere zorgverleners, producenten en werkgevers. Deze groepen gaan de komende jaren aan de slag met de meldingen en op zoek naar concrete oplossingen. De themagroepen Genees- en Hulpmiddelen en Langdurige zorg zijn inmiddels gestart. De themagroep Curatieve Zorg start volgende maand. Begin volgend jaar zullen de eerste resultaten bekend zijn en zullen zij elk hun actieplan tegen verspilling presenteren.