26 januari 2016
Too good to be true? Kanker opsporen in één druppel bloed?
De techniek bestaat eruit dat het afgenomen bloed wordt geïnjecteerd in een speciaal toestel dat alle cellen uit het bloed isoleert. Als de cellen ingekapseld zijn, worden die op grote temperatuur verhit, wat ervoor zorgt dat de aanwezige tumorcellen in het bloed oplichten.
Om te detecteren of het effectief om kanker gaat, wordt het bloed vervolgens gescand met een laser. Als de cellen onder invloed van die laser heel erg oplichten dan is er DNA van tumoren in het bloed aanwezig. Hoewel de methode op het eerste zicht ingewikkeld mag klinken, veel tijd in beslag neemt het niet: de test zou slechts 30 tot 60 minuten duren. Goed nieuws voor patiënten want tot nu toe kon kanker slechts opgespoord worden via ingrijpende of pijnlijke onderzoeken.
Volgens de jonge onderzoeker is het voordeel dat de technologie ultragevoelig is: “Uit de miljard normale cellen in het bloed kan ik één kankercel halen.” De student deed testen op prostaatkanker en darmkanker, maar maakt zich sterk dat het bij zowat alle kankers kan lukken. “De technologie is universeel.” Daveys ontdekking is de zoveelste waaruit blijkt dat bloed ons allerlei informatie kan geven over de ziektes die in ons lichaam huizen. Een goede zaak voor de patiënt, die in het verleden hiervoor vaak pijnlijke of ingrijpende operaties moest ondergaan.’