Urinetest onthult biologische leeftijd
Belgische wetenschappers ontwikkelden een urinetest om aan de hand van specifieke eiwitanalyses biologische leeftijd en vatbaarheid voor ouderdomsziekten vast te stellen.
Niet iedereen is biologisch even oud als de kalender aangeeft. Naast biologische en genetische factoren hebben omgevingsfactoren en levensstijl invloed op verouderingsprocessen. Wetenschappers van de Belgische universiteiten Hasselt en Leuven identificeerden voor het eerst een groep van eiwitfragmenten in urinemonsters die inzicht geven in iemands biologische leeftijd.
Het functioneren van (vitale) organen is afhankelijk van allerlei eiwitten die via bloed door het lichaam worden getransporteerd. Resten en fragmenten van deze eiwitten komen uiteindelijk terecht in de urine. De Belgische onderzoekers slaagden erin hoeveelheid en soort eiwitten in de urine te koppelen aan het functioneren van organen en de fysieke gezondheidsstatus. Bovendien blijkt aan de hand van specifieke eiwitfragmenten te kunnen worden voorspeld of iemand gevoelig is voor ouderdom gerelateerde ziekten zoals diabetes en hoge bloeddruk. Met de nieuwe urinetest is een biologische verouderingsklok ontwikkeld waarmee (ouderdoms)ziektes aan het licht worden gebracht voordat ze zich manifesteren. Het is een mooie stap richting preventieve gezondheidszorg.
Klik hier voor meer informatie.