4 april 2018

UT-participatie in Canadees geneesmiddel-genetica-onderzoek naar jeugdreuma

De investering maakt onderdeel uit van een infrastructurele impuls van ongeveer 165 miljoen euro voor onderzoek met behulp van genetische informatie in Canada. Maarten IJzerman, hoogleraar bij de vakgroep Health Technology and Services Research van de Universiteit Twente participeert in dit onderzoek. IJzerman: “Samen met Deborah Marshall (University of Calgary) en andere partners zullen wij onderzoek doen naar het beter en doelmatiger voorschrijven van geneesmiddelen door gebruik te maken van genetische informatie.”
 
Meer dan 24.000 kinderen in Canada leven met reuma. Deze pijnlijke chronische ziekte die koorts en ernstige slijtage van de gewrichten kan veroorzaken, kan leiden tot blijvende invaliditeit. Er bestaan krachtige geneesmiddelen, biologics genaamd, die gewrichtsontstekingen en -pijn aanzienlijk kunnen verminderen en schade aan de gewrichten op de lange termijn kunnen voorkomen, hoewel ze ook bijwerkingen kunnen hebben. Deze geneesmiddelen kosten soms wel 250.000 euro per jaar en kinderen komen er mogelijk pas voor in aanmerking als traditionele behandelingen niet hebben geholpen. Tegen die tijd kan er al blijvende schade zijn ontstaan. De ervaring leert dat een korte behandeling met biologics in een vroeg stadium, al is het maar drie maanden, kan helpen de ziekte langdurig onder controle te houden bij de kinderen met de ernstigste klachten.
 
De subsidie stelt het team ook in staat de eerste op genomica gebaseerde, betaalbare biomarker-bloedtest te ontwikkelen. Met deze test kan snel de beste behandeling voor elk kind worden bepaald. Hierdoor zal de behandeling van artritis bij kinderen volledig veranderen.