22 september 2016

Veel zorginstellingen in het rood

Ook blijkt uit de benchmark dat van de tien subsectoren in de zorg drie sectoren een rendement van 1% of lager halen. Als de GGZ instellingen hebben gedeponeerd zal dit naar verwachting oplopen tot 4 sectoren.
 
Zelfstandige behandelcentra hebben met 0,1% het laagste rendement van de subsectoren, hierna volgt jeugdzorg met 0,5% en de verpleging, verzorging en thuiszorg instellingen komen uit op 1.0%. Dit lage percentage betekent dat er weinig mogelijkheden zijn om buffers op te bouwen om te kunnen investeren en innoveren.
 
Hierdoor ligt er een sterke focus op de financiële bedrijfsvoering. In totaal hadden de Nederlandse zorginstellingen een rendement van 1,7%, dit percentage zal nog verder dalen tot naar verwachting 1,5%. Binnen de ziekenhuiswereld is één van de belangrijkste oorzaken kennelijk de invoering van de integrale tarieven. De academische ziekenhuizen doen het onverminderd goed.
 
Dit is het derde jaar op rij dat het rendement daalt. In 2013 was het rendement nog 1,8%, over 2014 was dat 1,7% en 2015 zal naar verwachting rond de 1,5% uitkomen.
 
Rob Leensen, partner Health Care bij EY: ‘Eigenlijk zou je door beide effecten een nog sterkere daling van het rendement verwachten. Meevallers vanwege afrekeningen van oude jaren bij ziekenhuizen en nagekomen beschikbaarheidsbijdragen spoedeisende hulp en acute verloskunde zorgen echter voor eenmalige baten, die het totale rendement nog behoorlijk hebben opgetrokken.’
 
Verwachtingen voor 2016
In 2015 zit de Nederlandse gezondheidszorg in het laatste jaar van de grootste transitie sinds de jaren zestig. De gevolgen van deze transitie en de decentralisatie zullen volgend jaar ook nog druk uitoefenen op de financiële performance van zorginstellingen, met name bij RIBW’s is onze verwachting.
 
Klik hier voor meer informatie.