12 november 2013
Veilig werken met medische technologie is opdracht van het hele ziekenhuis
Operaties die moeten worden uitgesteld omdat de centrale sterilisatieafdeling de nieuwe robotarmen nog niet kan reinigen. Of een echoapparaat dat vanwege een onbekende functionaliteit de echo van de vorige patiënt uitprint. Het veilig gebruik van medische technologie hapert soms door onvoorziene oorzaak. Technisch is het apparaat prima in orde, maar als de aanschaf niet is gemeld kan de sterilisatieafdeling het niet schoonmaken. Met echoapparaten die op een andere afdeling hun nut al hebben bewezen, moet op een nieuwe afdeling toch worden proefgedraaid. De aanschaf en het gebruik van nieuwe medische apparatuur moet volgens ziekenhuisbrede protocollen verlopen om veilig gebruik te waarborgen, zo blijkt uit onderzoek van het NIVEL (Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg) in vijf ziekenhuizen.
Ziekenhuizen besteden steeds meer aandacht aan veilige toepassing van medische technologie, maar dit zijn vaak losstaande initiatieven. Volgens de onderzoekers moet er ziekenhuisbreed structureel aandacht komen voor veilige toepassing van medische technologie. Zo zou de bekwaamheid van zorgverleners om met medische apparatuur te werken wordt beter moeten worden getoetst of gedocumenteerd.
De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft begin 2013 gesteld actief te gaan toezien op naleving van het Convenant Medische Technologie. Dit convenant van onder meer NVZ, NFU en RN beschrijft aan de hand van de ‘levenscyclus van medische technologie’ – aanschaf, gebruik en afstoting – hoe veilige toepassing van medische technologie is te organiseren.
Klik hier voor het rapport.