29 maart 2017

Verspilling in de zorg vraagt om slimme kostenbesparing: Nederland doet zijn best

In Nederland wordt het snijmes de laatste jaren opvallend vaak gehanteerd door zorgverleners zelf. Artsen en instellingen komen met tientallen creatieve besparingsideeën die de zorg op termijn goedkoper moeten maken. De meeste winst wordt behaald op de werkvloer, schreef minister Schippers van Volksgezondheid eind vorig jaar aan de Tweede Kamer: het zijn immers de artsen en zorgverleners die zien waar geld wordt verspild. Zo hebben medisch specialisten onlangs een lijst opgesteld van behandelingen die niet effectief zijn, nadat de minister had gevraagd om mee te denken over besparingen. De Volkskrant besteeddde op 27 maart een groot artikel aan dit soort initiatieven vanaf de werkvloer.

Zorgverzekeraar VGZ werkt samen met negen instellingen waar ideeën worden uitgeprobeerd die de zorg verbeteren én goedkoper maken. Succesvolle initiatieven worden daarna elders geïntroduceerd. En toen minister Schippers drie jaar geleden een oproep deed om mee te denken over het tegengaan van verspilling in de zorg, kwamen 2.400 suggesties binnen, van burgers en zorgverleners. De beste ideeën worden nu nader onderzocht of zijn zelfs al in praktijk gebracht.

Een van de manieren die in de praktijk wordt gebracht om te besparen is dat de diagnose al bij de huisarts wordt gesteld. Patiënten kunnen bij sommige huisartsenposten meteen een röntgenfoto, hartfilmpje of test krijgen en hoeven daarvoor niet naar de eerste hulp. Bij de huisarts is dergelijk onderzoek goedkoper dan in het ziekenhuis, omdat daar tal van andere kosten worden doorberekend in het tarief. Landelijk kan zo volgens VGZ bijna 2 miljoen euro worden bespaard.

Lees hier het hele artikel.