16 februari 2015

Vijf prioriteiten bij inspectie in 2015

Deze prioriteiten in 2015 maken onderdeel uit van de twee hoofddoelen van de IGZ: (1) werken aan gerechtvaardigd vertrouwen in veiligheid en kwaliteit van zorg, en (2) signaleren en adresseren van de grootste risico’s in de zorg. De inspectie ziet erop toe dat zorgaanbieders en fabrikanten incidenten en gebleken risico’s benutten om de zorg te verbeteren. Ook beoogt ze met haar toezicht dat onverantwoord grote risico’s voor de veiligheid van patiënten en cliënten zo snel mogelijk weggenomen worden. Het is een doel van de inspectie dat zorgaanbieders zorgvuldig en adequaat omgaan met klachten. Daarnaast beoogt ze met haar toezicht de kwaliteit en veiligheid van uit het buitenland geïmporteerde geneesmiddelen, medische technologie en hulpmiddelen te bewaken.
  • Voor het jaar 2015 heeft de inspectie op basis van risicoanalyses vijf prioriteiten bepaald die in haar toezicht extra aandacht krijgen. Dat zijn:
  • Grote veranderingen in de zorgsector. Voorbeeld: Begin 2016 rapporteert de inspectie in haar jaarbeeld over de in 2015 gesignaleerde risico’s in de nieuwe zorgsector.
  • Bestuurlijke verantwoordelijkheid (governance). Voorbeeld: Eind 2015 vindt het aanspreken van de bestuurders op hun integrale, bestuurlijke verantwoordelijkheid voor kwaliteit en veiligheid eenduidig, structureel en effectieve plaats.
  • Medicatieveiligheid. Voorbeeld: Door het houden van toezicht draagt de inspectie bij aan het naleven en toepassen van richtlijnen/afgeleide veldnormen door alle zorgverleners die medicatie voorschrijven. Daardoor ondervindt de patiënt zo min mogelijk, en indien mogelijk geen, nadelige gevolgen van het gebruik van geneesmiddelen.
  • Intramurale ouderenzorg. Voorbeeld: Intensief toezicht op de hoog risico zorgaanbieders in de ouderenzorg waarbij een variatie aan toezichtinstrumenten wordt ingezet waaronder een onafhankelijke audit en het bestuurlijke gesprek.
  • Disfunctionerende beroepsbeoefenaren. Voorbeeld: Medio 2015 beschikken het Openbaar Ministerie en de inspectie over een gezamenlijk protocol over de aanpak van en informatie-uitwisseling bij situaties van seksueel misbruik door zorgverleners.