20 april 2018

Vroege detectie en behandeling op maat van longkanker

Bij  patiënten die de diagnose longkanker krijgen, wordt eerst gekeken of het mogelijk is de tumor operatief te verwijderen. Tot nu toe is het daarbij standaard om de hele kwab met daarin de tumor en de lymfeklieren weg te nemen. Deze ingrijpende operatie zou minder uitgebreid kunnen. Voorwaarde voor zo’n beperkte operatie is dat de longkanker wordt ontdekt voordat de ziekte is uitgezaaid.

Die vroege detectie komt nu nog zelden voor. Daarom hoopt Postmus op een groot bevolkingsonderzoek, waarbij mensen met een hoog risico op het ontwikkelen van longkanker al in een vroeg stadium geïdentificeerd worden. Zulke onderzoeken bestaan al voor borst-, darm- en baarmoederhalskanker.

Ook voor patiënten met al uitgezaaide tumoren verbeteren de vooruitzichten snel en wordt de behandeling steeds meer maatwerk. Gebaseerd op kenmerken van de tumorcellen kan men nu kiezen voor behandelingen die zeer effectief zijn bij specifieke mutaties in de kankercel. Voor een nog veel grotere groep is het mobiliseren van het eigen afweersysteem nu mogelijk door gericht de verdedigingsmechanismen van de kankercel uit te schakelen.

Lees hier meer.