Vroege opsporing en juiste behandeling
DNA-test voorspelt juiste dosis chemomedicijn
Het aantal kankerpatiënten dat ziek wordt of zelfs sterft aan de gevolgen van het chemomedicijn 5-FU kan drastisch worden verminderd, zo blijkt uit recent onderzoek. De juiste dosis is cruciaal en die blijkt afhankelijk van de afbraaksnelheid die per patiënt kan verschillen. Met een DNA-test kan de dosis worden afgestemd op specifieke DNA variaties.
Moleculaire test detecteert vroegtijdig baarmoederhalskanker
Uit promotieonderzoek blijkt dat biomarkers kunnen voorspellen of er hoog risico is op baarmoederhalskanker. Onderzoeker Verlaat vond een aantal veranderingen in het DNA die zeer goed kunnen voorspellen of er hoog risico is op baarmoederhalskanker of ernstige voorloperafwijkingen in zowel uitstrijkjes als in de zelfafnameset.
DNA-onderzoek biedt rijke bron genetische informatie over tumor
Kankerpatiënten die een DNA-onderzoek laten doen, krijgen genetische informatie die relevant kan zijn voor hun ziekte en behandeling. Maar zo'n DNA-onderzoek levert meer genetische informatie op, bijvoorbeeld over een verhoogd risico op andere aandoeningen, als hart- en vaatziekten en dementie. De meeste mensen willen ook díe informatie kennen.
Nieuwe test kan risico op erfelijke vorm van darmkanker voorspellen
Onderzoekers van het LUMC en de University of Utah (VS) hebben een manier ontwikkeld om betrouwbaar het risico op een erfelijke vorm van darmkanker te voorspellen. Mensen die verdacht worden op Lynch-syndroom krijgen zo meer duidelijkheid. De resultaten van het onderzoek staan in het wetenschappelijke tijdschrift Genetics in Medicine.
Australische onderzoeken ontwikkelen test voor snelle diagnose kanker
Onderzoekers van de University of Queensland hebben een test ontwikkeld die snel en met een 90% accuratesse de aanwezigheid van kanker kan bepalen uit een bloedmonster of weefsel. Het onderzoeksteam ontdekte een unieke DNA nanostructuur die voorkomt in alle kankertypes en zich onderscheidt van die in gezonde cellen. Daarmee zou de test een belangrijke stap voorwaarts kunnen worden in de vroegtijdige diagnose van kanker.
NIPT-test spot bloedkankers voor symptomen optreden
Met de niet-invasieve prenatale test (NIPT), ontwikkeld om bij het ongeboren kind chromosoomafwijkingen zoals het syndroom van Down vast te stellen, kunnen bloedkankers opgespoord worden. En dat niet alleen bij zwangere vrouwen, maar bij iedereen. Bij de test wordt namelijk het DNA in het bloed onderzocht en dat kan ook genetisch materiaal van kankercellen zijn.
Nieuw wapen in de strijd tegen kanker
Op dit moment zitten patiënten soms wekenlang in onzekerheid, wachtend op een diagnose. Daar lijkt verandering in te komen dankzij de ontwikkeling van een biosensor bij het Interuniversitair Micro-Elektronica Centrum (imec). De sensor is gebaseerd op een chip die kankercellen herkent in bloed en binnen vijftien minuten komt met de diagnose. De verwachting is dat de chip, die over 3 tot 5 jaar marktrijp zou zijn, een hoop levens gaat redden.