Vroege opsporing meerdere soorten kanker tegelijk
Zweedse onderzoekers hebben een methode ontwikkeld om in één test meerdere soorten kanker op te sporen. De nieuwe tests is gebaseerd op een algoritme dat veranderingen detecteert in glycosaminoglycanen – een type suiker dat een belangrijk onderdeel is van ons metabolisme.
Momenteel zijn de zogeheten Multi-Cancer Early Detection (MCED)-testen in opkomst om kanker op te sporen. Deze zijn meestal gebaseerd op genetica waarbij in het bloed circulerende DNA-fragmenten van tumoren worden gedetecteerd. Het nadeel van deze DNA-gebaseerde tests is dat ze maar enkele soorten kanker kunnen opsporen en vaak pas in een later stadium.
Zweedse onderzoekers hebben een nieuwe biomarker ontdekt voor vroegtijdige multikanker detectie. Het gaat om de zogenaamde glycosaminoglycanen – een type suiker dat een belangrijk onderdeel is van ons metabolisme. De onderzoekers ontwikkelden een machine learning-methode waarbij algoritmen worden gebruikt om kankerverwekkende veranderingen in de glycosaminoglycanen te vinden. Voor de analyse zijn slechts kleine hoeveelheden bloed of urine vereist.
In een studie met bijna 1300 deelnemers is aangetoond dat de nieuwe methode alle 14 geteste kankertypes kon detecteren. Bovendien detecteerde het algoritme bij asymptomatisch, gezonde mensen twee keer zoveel stadium I-kankers als de DNA-gebaseerde test. De resultaten, onlangs gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift PNAS, bieden uitzicht op nieuwe mogelijkheden voor goedkopere en effectievere kankerscreening.
Klik hier voor meer informatie