12 oktober 2022

Vroege opsporing zuurstoftekort in darmen

Langdurig zuurstoftekort in de darmen ofwel chronische mesenteriaal ischemie (CMI) gaat gepaard met vaak onbegrepen buikklachten. Bij vroege opsporing kan een levensbedreigend darminfarct worden voorkomen.

De diagnose chronische mesenteriaal ischemie (CMI), waarbij de darmen langdurig zijn blootgesteld aan zuurstoftekort, wordt maar bij een klein deel van de mensen herkend. Op hun klachten van buikpijn krijgen de meeste patiënten te horen dat er geen oorzaak kan worden gevonden. Ze lopen soms jarenlang door met hun onbegrepen buikklachten en gewichtsverlies. Onderzoekers van Erasmus MC gingen op zoek naar een methode om de ziekte te diagnosticeren zonder dat patiënten een naar maag- en darmonderzoek hoeven te ondergaan.

Zij ontwikkelden een methode die begint met een CT-scan om de hoeveelheid kalk in de darmen te bepalen. Als op de scan (abnormaal) veel kalk zichtbaar is, volgt een ademtest. Daarmee wordt vastgesteld of er een zuurstofgebrek is in de darmen. De eerste resultaten zijn bemoedigend, maar in een uitgebreide vervolgstudie moet worden aangetoond of met deze combinatie van twee testen inderdaad een zuurstoftekort in de darmen tijdig kan worden opgespoord en patiënten een lange lijdensweg kan worden bespaard.

Klik hier voor meer informatie