18 oktober 2021

Vroegtijdige opsporing darmontstekingen

Nederland telt zo’n 90.000 mensen die kampen met een chronische darmontsteking, ook bekend onder de verzamelnaam Inflammatory Bowel Disease (IBD). Colonoscopie is de gangbare methode om deze ontstekingen op te sporen. Het is snel en effectief, maar ook duur. Niet alleen de techniek zelf is duur, maar er komen ook kosten bij voor ambulante zorg, procedures, controle bezoeken en medicatie. Onderzoekers van de TU Eindhoven werken aan een nieuwe IBD-diagnostiek.

De nieuwe methode, zogeheten IBDetection, berust op echografische detectiemethode van darmbacterie E. coli. Hiervoor wordt deze darmbacterie zodanig aangepast dat ze gasbelletjes aanmaken als ze in aanraking komen met een zogeheten ontstekingsmarker – een eiwit dat in de darm aanwezig is als gevolg van de ontsteking. Het daadwerkelijke meten gebeurt door twee echo’s kort na elkaar te maken en in de tussentijd met ultrageluid de belletjes in de bacteriën te laten knappen. Door de afbeeldingen van beide echo’s te vergelijken wordt de locatie van de ontsteking zichtbaar gemaakt.

Het onderzoek naar de nieuwe IBD-diagnostiek wordt uitgevoerd door een studententeam van TU/e binnen de wereldwijde iGEM Competitie. Daarbij worden studententeams gevraagd een bestaand mondiaal probleem op te lossen met synthetische biologie.

 

Klik hier voor meer informatie