Vroegtijdige opsporing eierstokkanker redt levens
Het EU-gefinancierde EARLYDETECT-project leidde tot de ontwikkeling van innovatieve diagnostiek om eierstokkanker in een vroeg stadium te detecteren.
Eierstokkanker is een van de meest voorkomende vormen van kanker bij vrouwen. In driekwart van de gevallen wordt de tumor helaas pas in een ver gevorderd stadium ontdekt. Er zijn dan nog maar weinig, of helemaal geen, behandelopties. Het overlevingspercentage na 5 jaar is minder dan 30 procent. Door eerdere ontdekking en snellere behandeling kan het overlevingspercentage (fors) omhoog.
Serum CA125 is de meest gebruikte tumormarker voor diagnose, maar die heeft een beperkte gevoeligheid en specificiteit. Eerder Europees onderzoek heeft laten zien dat eierstokkanker gepaard gaat met veranderingen in de glycosylering van proteïnen. Dat wil zeggen een verandering van aard en hoeveelheid suikergroepen die aan het eiwit koppelen. Hierdoor ontstaan glycoproteïnen die kunnen dienen biomarker. In het EURLYDETECT project is deze kennis vertaald naar veelbelovende diagnostiek voor vroege opsporing van eierstokkanker.
De onderzoekers ontwikkelden een proces voor het nauwkeurig meten en identificeren van suikers geassocieerd met eierstokkanker. In een vervolgstudie werd in een klinische validatie de effectiviteit van de technologie bevestigd. Hiermee is de basis gelegd voor een innovatieve test voor vroege opsporing van eierstokkanker. Dit maakt tijdige en adequate behandeling mogelijk. De onderzoekers voorspellen dat hierdoor meer dan 90 procent van de patiënten zal overleven - zelfs als ze de meest kwaadaardige en ernstige vormen van kanker hebben.
Klik hier voor meer informatie