WHO vraagt aandacht voor antibioticaresistentie
Op de Europese antibioticadag in november hebben 2 onderzoekers de impact van hun onderzoeksprojecten gepresenteerd op antibioticaresistentie. Dit onderzoek is gefinancierd door ZonMw. De onderzoekers stellen dat op dit moment meer nadruk moet komen op gedragsveranderingen. De kennis over vermindering van antibioticagebruik is er wel; het gaat erom deze daadwerkelijk te implementeren.
Uit het onderzoek volgt dat men in Nederland terughoudend is bij het voorschrijven van antibiotica in zowel de langdurige zorg als bij landbouwhuisdieren. Er valt echter nog winst te behalen met een gedrags- of cultuurverandering.
Cees Hertogh onderzocht of in de langdurige zorg winst kan worden behaald door het doorbreken van bestaande verwachtingspatronen bij professionals en patiënten (en hun familie). De heersende houding ‘better safe than sorry’ van zowel zorgpersoneel (wellicht ook door tijdsgebrek) als ook van patiënten en familie van patiënten staat haaks op het streven onnodig antibioticagebruik verder te reduceren.
Resistentie tegen antibiotica is een van de grootste bedreigingen voor de wereldwijde gezondheid en brengt ook de ontwikkeling van landen in gevaar. Door verantwoord gebruik van antibiotica (onder medisch toezicht) kunnen mensen eraan bijdragen deze dreiging te verminderen, stelt de WHO. Infecties moeten en kunnen voorkomen worden door geregeld handen wassen, op een schone en veilige manier met voedsel om te gaan, nauw contact met zieken te vermijden, veilige seks te hebben en tijdig vaccinaties te nemen.’