9 juli 2013

Ziekenhuizen stoten opnieuw behandelaanbod af

 

Zo stopt de helft van de ziekenhuizen die deze ingrepen nu nog uitvoert met de operatieve behandeling van maagkanker, eierstokkanker en vernauwde maaguitgang bij jonge kinderen.

Als het gaat om maagkanker staken 26 ziekenhuizen operatieve behandeling. 37 Ziekenhuizen deed deze behandeling al niet, terwijl 27 aan de normen voldoen. Voor wat betreft eierstokkanker stoppen 29 ziekenhuizen met de operatieve behandeling. Eenzelfde aantal verricht de ingreep helemaal niet, 33 voldoen aan de normen.

De operatieve behandeling van prostaatkanker verdwijnt bij 32 % van de ziekenhuizen die de behandeling nu nog aanbieden, in totaal 19 ziekenhuizen. Veertig ziekenhuizen voeren de ingreep voortaan nog uit. Bij de operatieve behandeling van endeldarmkanker en vernauwde halsslagader zijn de percentages van ziekenhuizen die de betreffende behandeling staken met 3 % en 9 % veel lager. Het aantal locaties voor de operatieve behandeling van uitzaaiingen op het buikvlies was al eerder beperkt.

De cijfers zijn terug te vinden in een inventarisatie van Zorgverzekeraars Nederland (ZN) van zeven complexe behandelingen waarvoor sinds kort kwaliteits- en volumenormen gelden. Het onderzoek is een vervolg op inventarisaties van eerder uitgebrachte kwaliteitsnormen voor complexe zorg. ZN heeft nu een overzicht beschikbaar van in totaal 24 complexe behandelingen waarbij te zien is welke ziekenhuizen aan de gestelde minimum kwaliteitsnormen voldoen.

ZN is tevreden over de uitkomst van de inventarisatie, die bewijst dat het concentratiebeleid vruchten begint af te werpen. “Het is mooi om te zien dat de minimum kwaliteitsnormen ervoor zorgen dat de concentratie van complexe ziekenhuiszorg steeds meer vorm krijgt”, zegt senior beleidsadviseur Sjoerd Terpstra van ZN. “Op deze manier realiseren zorgverzekeraars voor steeds meer behandelingen dat zorg die niet aan de minimum kwaliteitsnormen van de beroepsgroep voldoet, ook niet meer aangeboden wordt.”