8 april 2016

Zorginstituut: Bezuinigingen zetten diabeteszorg onder druk

In de pakketscan zijn in totaal vijftien knelpunten terug te vinden. Deze pakketscan is dit keer in de vorm van een website, waar deze vijftien knelpunten staan, en doorgeklikt kan worden naar de conclusies en input. Klik hier.
 
Een flink aantal van deze knelpunten hangt samen met veranderingen in de financiering van de zorg of het inkoopbeleid van zorgverzekeraars. Zo schiet de kwaliteit van het bloedglucosetestmateriaal tekort. Door het beleid van zorgverzekeraars en leveranciers moeten patiënten soms overstappen op goedkopere meters waarvan de kwaliteit niet altijd duidelijk is. Zowel patiënten als zorgverleners vragen om een onafhankelijk kwaliteitskeurmerk en jaarlijkse metercontroles op goed bereikbare locaties.

Daarnaast zijn er problemen met de vergoeding van de zorg. Diabetespatiënten hebben vaak aan specifieke vormen van zorg, zoals pijnbehandeling met elektroden, fysiotherapie en bewegen, dieetadvisering, bepaalde genees- of hulpmiddelen en mondzorg. Deze vallen veelal onder het eigen risico. Ook is er veel onduidelijkheid over welke zorg nu wel of niet vergoed wordt.

Late herkenning speelt volgens het Zorginstituut ook op andere fronten. Zo wordt bij kinderen de diagnose vaak pas vaak pas laat gesteld. Veel diabetespatiënten hebben depressieve klachten, maar ook deze worden onvoldoende herkend en behandeld.’