17 oktober 2018

Zorginstituut geeft negatief gebruiksadvies voor MammaPrint

De MammaPrint is een door Nederlandse wetenschappers ontwikkelde genetische test die kan voorspellen of vrouwen met borstkanker een chemokuur nodig hebben. Deze test biedt patiënten volgens het Zorginstituut onvoldoende zekerheid en kan zelfs leiden tot een toename in sterfgevallen. Dat zou blijken uit een analyse van de meest recente onderzoeksgegevens.

In een advies schrijft het Zorginstituut dat de test dan ook niet vanuit het basispakket moet worden vergoed. Het Zorginstituut heeft zich gebaseerd op de uitkomsten van de internationale MINDACT-studie, die het ‘klinisch nut’ van deze test wilde aantonen. Van klinisch nut is sprake wanneer het toevoegen van de MammaPrint®-test - en de keuze van de behandeling die daaruit volgt - leidt tot gezondheidswinst in vergelijking tot de manier waarop op dit moment bepaald wordt of een patiënt chemotherapie nodig heeft. Daarbij gaat het niet alleen om overleving, maar ook om kwaliteit van leven.

Uit de studie blijkt dat na 5 jaar 94,0% van de MammaPrint®-patiënten en 96,5% van de andere patiënten nog in leven waren zonder uitzaaiingen op afstand, een verschil van gemiddeld 2,5%. Omdat er veel onzekerheid over deze gegevens bestaat, kan het in het meest ongunstige geval zelfs gaan om een verschil van 5,3%. Dit is voor het Zorginstituut een zwaarwegend argument bij de beoordeling: het weglaten van chemotherapie op basis van de MammaPrint® leidt mogelijk tot een toename in uitzaaiingen en daarmee tot sterfte.