12 februari 2016
‘Richtlijnen infectiepreventie op de tocht’
Het niveau van de infectiepreventie in Nederland is uitzonderlijk hoog. Dat is vooral aan de WIP te danken, die in de jaren tachtig werd opgericht, stellen de auteurs die bij de WIP betrokken zijn of waren, onder wie Andreas Voss uit het Radboudumc en Jan Kluytmans van het VUmc. De WIP is verantwoordelijk voor ruim 120 richtlijnen.
Het Ministerie van VWS stelt voor de WIP elk jaar 320.000 euro beschikbaar. ‘Dat is echter niet genoeg om het corpus aan WIP-richtlijnen te kunnen onderhouden en om in te spelen op actuele microbiële dreigingen waarvoor effectieve preventie nodig is.’ De hoogleraren voegen daaraan toe dat 83 procent van de richtlijnen langer dan vijf jaar geleden is gereviseerd.
Het Ministerie, de Federatie Medisch Specialisten en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu deden al pogingen om het geldprobleem op te lossen. De auteurs roepen de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) en de verzekeraars op om zich bij deze initiatieven aan te sluiten en een oplossing te vinden voor de lege kas. Het geld is nodig voor meer secretarissen richtlijnontwikkeling en deskundigen infectiepreventie, aldus de auteurs.